tweet tweet..... STRAATRAAD, 25 mei: Wat willen we vanuit de STRAATRAAD organiseren tijdens BredaPhoto? | Straatkrant Breda

STRAATRAAD, 25 mei: Wat willen we vanuit de STRAATRAAD organiseren tijdens BredaPhoto?

1 juni 2016
door Annahuis

Woensdagochtend, STRAATRAAD in het Annahuis. Geert van Eyck, curator van internationaal filmfestival BredaPhoto en kunstenaar Klaas Burger zijn te gast. In september en oktober vindt BredaPhoto plaats. De foto’s die Mike Harris heeft gemaakt voor project Huisje Boompje worden tijdens het festival op het Chasséterrein tentoongesteld!

De vraag aan de STRAATRAAD is nu of die van deze gelegenheid gebruik wil maken om een extra programma om de tentoonstelling heen te creëren. Geert: “Het thema dit jaar is ‘You’. Waar worden mensen mee geconfronteerd als de overheid zich terugtrekt? En ook: wat komt eruit als mensen participeren?” Mensen raken steeds meer in de verdrukking. Klaas: “Er is schrik als mensen ontdekken hoe de samenleving eruitziet.” Kunnen we als STRAATRAAD bv. die schrik inzichtelijk maken? We bespreken verschillende mogelijkheden. Met speciale Straattours zouden we mensen bv. de stad in mee kunnen nemen vanuit de foto’s die er hangen.

In het weekend van 24 en 25 september is er op het festival speciale aandacht voor het thema ‘dakloosheid’. Masja vertelt over haar eigen ervaring met dakloosheid. Ze had erg het gevoel dat anderen op haar neerkeken. Haar verhaal maakt indruk aan tafel. Stef: “Wat beweegt mensen om over daklozen te oordelen? Wat is hun recht?” Het is belangrijk om op BredaPhoto mensen de drempel over te krijgen. Er is veel onbegrip en het is spannend om zomaar iemand aan te spreken en naar zijn/haar verhaal te vragen. Henk: “Johnny heeft een tijd geleden in de kerk gesproken, met Dorothé. Daarna zeiden mensen ‘Oh zit dat zo!?’ Hij heeft een snaar weten te raken.”

Peter-Paul herkent het onbegrip en het gevoel dat er op je neergekeken wordt. Hij vertelt over zijn ervaring bij o.a. Centraal Onthaal. “Ze spelen gewoon met het leven van mensen. Mensen raken in wanhoop en als je daar niet tegen bestand bent kun je hele verkeerde keuzes gaan maken. Ik weet nu dat het gaat gebeuren, dat ik tegen de muur aan ga lopen, en daardoor kan ik er beter mee omgaan. Ik kan mezelf terugroepen als ik boos word en tegen mezelf zeggen: ‘deze mens tegenover mij is niet het koude systeem’.”

Er zijn genoeg ideeën en ervaringen in de groep om mee aan de slag te gaan. We spreken af een programma voor op BredaPhoto in werkgroepjes tijdens de STRAATRAAD verder uit te werken.

Volgende week is er weer STRAATRAAD in het Annahuis. Wethouder Patrick van Lunteren is dan te gast. Je bent van harte welkom om aan te sluiten, woensdag van half 10 tot half 12 in het Annahuis!

De STRAATRAAD wordt mede mogelijk gemaakt door:

delen:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • email
  • Print

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.