en schrijf je eigen artikel in de Bredase Straatkrant STRAATRAAD 27 JULI 2016: “Situatie van spookburger is in gemeente Breda verslechterd!“ | Straatkrant Breda

STRAATRAAD 27 JULI 2016: “Situatie van spookburger is in gemeente Breda verslechterd!“

2 augustus 2016
door Annahuis

Bezoekers van het Annahuis kunnen in de zomervakantie 1 x gratis sporten bij stichting KICK. Na de vakantie kan er nog een keer gesport worden samen met de jongeren die daar hun vaste training krijgen. Datum en tijd hangt op de inloop van het Annahuis.

Op de agenda van het Europees parlement voor oktober staat de kwestie “spookburger” er weer op. ATD-vierdewereld wil de huidige stand van zaken doorgeven. Jan is degene die de term “spookburger” heeft geïntroduceerd en in Brussel al een keer een toelichting heeft gegeven. Een spookburger is iemand die uitgeschreven is uit de GBA en nergens anders staat geregistreerd. Die persoon is dan  statenloos, en eigenlijk illegaal in eigen land. In de gemeentelijke basisadministratie staat er achter je naam: “met onbekende bestemming vertrokken naar het buitenland”.  De gemeente doet nog wel drie maanden haar best  om je te vinden maar als dat niet lukt, schrijven ze je uit en heb je b.v. geen recht meer op een uitkering, kun je je paspoort niet regelen. In Breda is de positie van de spookburger verslechterd, vindt Dorothé. Breda wil daklozen wel registreren maar stelt daarvoor allerlei eisen, waar onder de verplichting om bij de Doorstroomvoorziening aan de Slingerweg te slapen. Ga je niet naar de DSV dan volgt geen inschrijving en dus ook geen uitkering. Niet iedereen kan aan deze eis voldoen. Er wordt onvoldoende maatwerk verricht. Mensen hier aan tafel ervaren het aan den lijve. Eerst was het nog zo dat als het straatteam, waaronder Hans Diks, kon bevestigen dat je buiten in een tentje sliep of een andere slaapplaats dat je dan wel ingeschreven werd en een daklozenuitkering kreeg. Dat lukt niet meer. Dus er komen nu meer spookburgers, dan nodig is, die nergens recht op hebben en gewoon in Breda buiten overleven. Hulpverlening, zoals bij IMW, Straatteam, bemoeizorg staan ook machteloos met deze spookburgers omdat veel praktische zaken zonder inschrijving niet geregeld kunnen worden.
Een ander voorbeeld is dat zelfs de Belastingdienst het Annahuis heeft verteld dat gemeente Breda op de lijst staat van gemeenten die weigeren iemand in te schrijven om bepaalde zaken bij de belastingdienst te kunnen regelen. De wet verplicht de gemeentes een burger in te schrijven, b.v. als je een IB60-formulier nodig hebt, anders kun je geen woning huren. Dus gemeente Breda houdt zich niet aan de wet.  Jan  zal dit onderwerp meenemen naar de bijeenkomst van ATD.

Anti-Armoededag op 17 oktober a.s.:  wil de Straatraad op die dag zelf iets organiseren of doen we mee met wat het Annahuis samen met MargeinBeeld2 gaat organiseren. De STRAATRAAD denkt mee over activiteiten.

Woensdag  3 augustus is er weer STRAATRAAD in het Annahuis. Heb je een vraag of wil je gewoon komen luisteren? Je bent van harte welkom woensdag van half 10 tot half 12! Woensdag 10 en 17 augustus is het Annahuis dicht en is er geen STRAATRAAD! De inloop op ma.di. en do.ochtend gaat wel gewoon door.

delen:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • email
  • Print

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.