tweet tweet..... STRAATRAAD, 31 AUGUSTUS 2016: “BN DE Stem schrijft over de Kloof in de samenleving…” | Straatkrant Breda

STRAATRAAD, 31 AUGUSTUS 2016: “BN DE Stem schrijft over de Kloof in de samenleving…”

12 september 2016
door Annahuis

Verslaggever Nico,  van De Stem,  is vandaag aangeschoven. Hij schrijft een serie artikelen in de krant over de kloof in de samenleving en is op zoek naar mensen die willen praten over hoe het is om aan de onderkant van de samenleving te leven. Hij vond niet veel mensen bereid om daar over te praten en ten einde raad werd hij welkom geheten binnen het Annahuis en in de STRAATRAAD.

De uitspraak “ leven aan de onderkant van de samenleving”  levert hem gelijk al reacties op vanuit de leden vd STRAATRAAD. Henk: ” Wat is de onderkant, waar hebben we het dan over? ”  Hans: “Dan is het belangrijk te spreken met mensen die geen uitkering hebben. Er is een groep die 0,00 heeft en dat mag niet! ”  Nico zegt dat hij eigenlijk niet op zoek is naar de meest schrijnende gevallen, maar dan ontspint zich een discussie over de omschrijving van “ kwetsbare”, “sociaal zwakkere”,  cq mensen aan de “rafelrand” vd maatschappij. Naomi: “Er zijn ook mensen die zich heel bewust afscheiden van de maatschappij en aangeven dat ze niet met “de kudde’’ willen mee lopen. Klaas: “De mensen willen GEZIEN worden en niet gestigmatiseerd.”   Jan:  “Er wordt OVER ons gepraat en niet MET ons. De anderen denken dat ZIJ het weten.” Jan vertelt hoe hij uit de GBA raakte, dakloos werd  en vervolgens zijn baan en alles kwijtraakte en het voorbeeld werd van een Spookburger. Dit begrip is nieuw voor Nico en wordt hem door de  STRAATRAAD uitgelegd. Marcel: “Ik verblijf nu ergens waar ik vrijwilligerswerk doe maar ik heb geen huurovereenkomst. Ik kan dus niet bij de GBA ingeschreven worden. Dat betekent datik officieel niet besta,  geen huisadres heb en ook geen post kan ontvangen.”  Delano: “Toen ik op straat leefde, verkeerde ik in psychische nood. Je voelt de vooroordelen van de ander.  Mensen zijn alleen geïnteresseerd in wat je HEBT. Zij kijken vanachter glas naar het werkelijke leven. Als je op straat leeft, heb je geen behoefte om je verhaal te vertellen maar hier in de STRAATRAAD vormen we een groep, we vinden steun bij elkaar en vinden het belangrijk de gemeenschap over ons leven te vertellen. “Nico vindt de openheid in de STRAATRAAD en de bereidheid om hem van informatie te voorzien heel prettig en speciaal. Met een aantal leden van de STRAATRAAD zal hij na de pauze persoonlijke  gesprekken hebben. Ook legt hij uit hoe hij zijn artikel in de zaterdagkrant zal gaan zetten. Nico dankt de STRAATRAAD hartelijk voor de ontvangst en het meedenken.

Anti-armoede dag: Henk: “ het is belangrijk dat de STRAATRAAD dit jaar op tijd begint met de voorbereiding van de anti-Armoede dag”. Naomi: “Het is goed om vantevoren erover na te denken welke boodschap je die dag met zijn allen wilt uitdragen”.  Henk: “Wie wilt er in een werkgroep rondom deze dag”. Auke wilt wel meedoen: “ Mensen beseffen niet hoe men zich voelt in een dergelijke situatie, welke gevoelens er door je heen gaan en welke emoties je ervaart.” Naomi: “dit zou een mooi uitgangspunt zijn om mee te nemen tijdens voorbereiding van de anti-armoededag”. Volgende week zal er een groep gevormd worden. Auke en Henk willen hier al in.

Klaas en Mike vertellen over BredaPhoto. BredaPhoto selecteert ‘The Great Outdoors’. Mike Harris maakte voor het festival van dit jaar beelden die hij maakte voor #HUISJE #BOOMPJE, de alternatieve stadsgids die afgelopen jaar op het Graphic Design Festival Breda werd gepresenteerd. Het biedt een uitgelezen kans om ervaringsdeskundigheid van mensen die te maken hebben met dak- en thuisloosheid zichtbaar te maken in de
stad. BredaPhoto stelt in het tweede festivalweekend Breda en haar inwoners centraal. De serie van Mike zal dan speciaal aandacht krijgen. In samenwerking met de Academie voor Beeldvorming, verantwoordelijk voor de productie van #HUISJE #BOOMPJE wordt programma ontwikkeld. In deze programmering zal de kennis van ervaringsdeskundigen en bij hen betrokken professionals in de aandacht staan: leden van de STRAATRAAD, werkers en bezoekers uit het Annahuis en werkers en cliënten van de Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO).  Klaas en Mike vragen ervaringsdeskundigen mee te doen in de voorbereiding en tijdens het programma.

Woensdag 7 september is er weer STRAATRAAD in het Annahuis. Heb je een vraag of wil je gewoon komen luisteren? Je bent van harte welkom , woensdag van half 10 tot half 12 !

De Straatraad wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

delen:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • email
  • Print

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.