tweet tweet..... STRAATRAAD 7 DECEMBER 2016 : “ De straatgids van Breda is een Held…..” | Straatkrant Breda

STRAATRAAD 7 DECEMBER 2016 : “ De straatgids van Breda is een Held…..”

13 december 2016
door Annahuis

Dorothé opent de vergadering en  verwelkomt Carmen van den Elsen. Carmen studeert aan de St. Joostacademie. Ze heeft 2 weken geleden meegelopen met een Straattour en vanwege een opdracht voor haar studie aan St. Joost, om het thema ‘navigeren en informeren’, rondom de dak-en thuisloze mens te vervlechten. Ook aanwezig is Marion, die samen met Rick de coördinatie rondom Straatrakker op zich gaat nemen.

Straatrakker:
Als zich nog wat vrijwilligers aanmelden , kan de vernieuwde Straatrakker die onderdak heeft gevonden bij Dierenasiel Breda,  op 1 februari 2017 van start gaan.  De Straatraad is blij dat Marion en Rick de coördinatie samen gaan oppakken.

Wel en wee:
Susanne bericht dat het niet goed gaat met Arie, de grijze dakduif. Hij is met een zware longontsteking in het Amphia opgenomen. De STRAATRAAD zal hem een kaartje sturen.
Martin meldt dat je via Breburg Wonen ook aan een anti-kraakwoning kan komen.

Presentatie Carmen:
Carmen vertelt weloverwogen en gedetailleerd, met behulp van afbeeldingen op haar laptop, hoe ze haar idee voor een project tot nu toe heeft opgebouwd en ze is benieuwd naar de reactie van de STRAATRAAD. Carmen liep mee met een Straattour en maakte foto’s.  Ze vertelde over haar denkproces. Dat het zoveelste ontwerkp van een mobiel tentje of nog een voorziening voor daklozen haar niet de oplossing leek. Dan blijft ze hen zien als zielig en slachtoffer. Dus ze ging anders denken. Want haar viel op hoe sterk de mensen zijn. Ze wil graag de talenten van daklozen naar voren brengen en positief benoemen. Van een aantal profielfoto’s maakte ze posters en ze wil daarmee  de gidsen als “Helden” benoemen. Daarna kwam ze op het idee een T-shirt te ontwerpen, in het kader van “ informeren en navigeren “  met aan de voorkant de woorden: ”Gids van Breda“ en aan de achterkant de plattegrond van Breda. Dit Tshirt of hes, in de winter ook duidelijk zichtbaar, zou mensen kunnen uitnodigen in gesprek te komen met daklozen. Het vraagt maatwerk omdat iedere persoon weer andere dingen kan vertellen over de stad b.v. De STRAATRAAD geeft haar een applaus voor haar vindingrijkheid en lef om aan zoiets te beginnen. Carmen vraagt proefpersonen om het ontwerp te testen. Het project moet eind januari klaar zijn en getest en zal dan ook werkelijk in omloop worden gebracht.  Hans: ”Ik vind wel dat het woord ‘held’ meer genoemd mag worden, ook op het t-shirt.” Delano: ”Ik wil wel een t-shirt met Held er op. Het is goed om de mensen wakker te schudden. En je maakt specifieker wat voor soort gids je bent…” Dorothé: ”Stel dat je op het shirt een tekst wil die aan de persoon gebonden is, wat is dan de kwaliteit waar je op bevraagd wil worden? Je hebt per t-shirt een sterke slogan nodig.“  Carmen is blij met de adviezen en opmerkingen van de STRAATRAAD  en blijft in contact over de verdere ontwikkelingen van haar idee.

ATD: Vierde Wereld, Werkgroep Spookburgers:
Mario is namens de werkgroep Spookburgers van de Straatraad naar Wijhe geweest naar de atd – vierdewereld. Binnenkort komt deze werkgroep met andere vertegenwoordigers van steden in Nederland bij elkaar om zich voor te bereiden op hun inbreng in Brussel. Daar is nog onderzoek voor nodig. Dat vraagt veel voorbereidingstijd, Mario heeft heel wat huiswerk gekregen. Wat ingewikkeld is dat als je geen adres hebt je geen rechten hebt. Beleid van een gemeente, de mensenrechten, de wet, en digitale systemen zoals bij burgerzaken werken langs elkaar heen of elkaar spreken elkaar tegen.
Zo ook met de bed-bad-brood regeling. Daar kom je ook niet doorheen. Heb je daar als Nederlander, als Europeaan of van buiten Europa nu recht op of niet? Vanuit het Annahuis in samenwerking met Mondiaal Centrum Breda, STOB en Vluchtelingenwerk buigt een werkgroep zich hierover wat het huidige beleid is van Breda en wil men adviezen geven hoe het beter en anders kan, meer in overeenstemming met de mensenrechten.

Woensdag 14 december is er weer straatraad in het Annahuis. Heb je een vraag of wil je gewoon komen luisteren? Je bent van harte welkom  woensdag van half 10 tot half 11!

delen:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • email
  • Print

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.