tweet tweet..... STRAATRAAD 14 December 2016: “Je wordt gek gemaakt! Het is zo onrechtvaardig!” | Straatkrant Breda

STRAATRAAD 14 December 2016: “Je wordt gek gemaakt! Het is zo onrechtvaardig!”

27 december 2016
door Annahuis

Twee nieuwe bezoekers schuiven aan. Dorothé heet ze welkom. Allebei zonder adres, thuisloos. Straks willen ze hun verhaal vertellen. Eerst luisteren we naar Carmen van den Elsen, student van St. Joost, ze was er vorige week ook (zie verslag). Ze wil met de Straatraad brainstormen om haar opdracht verder vorm te geven. ATD-vierdewereld vraagt via Jan om nog input te geven op de voorbereiding van de bijeenkomst in Brussel. Veel werk. Extra lange Straatraad vandaag.

Carmen steekt met haar opdracht vooral in op imagoverbetering van dak- en thuislozen. Ze wil shirt of zoiets ontwerpen met een tekst erop die voorbijgangers triggert om in gesprek te raken. We brainstormen over teksten die de afstand tussen een voorbijganger en degene met het shirt kan overbruggen. Waarom zou iemand contact willen met daklozen? Waarover? Iets positiefs? Iets vertellen waar je goed in bent? We komen tot mooie vragen die passen bij de persoon: Jan: Wie ben ik? Marcel: Ik eet gratis, jij ook? Mario: Hoe geniet jij? Delano: Ik ben gestopt. En jij? Uiteindelijk geven Masja en Mario zich op als testpersonen.

J vertelt zijn verhaal: Hij is 51 jaar. Woont al 25 jaar in Breda, is aannemer en heeft zijn eigen huis gebouwd. Zijn vriendin heeft hem na 25 jaar samenzijn , 3 jaar geleden op straat gezet. Ze hebben samen twee dochters van 7 en 9 jaar. Hij was met niks begonnen, alles opgebouwd, en heeft nu niks meer, alleen nog zijn kleren. Zijn vrouw heeft een goeie baan. Ze verdienden samen veel geld. De grond stond op haar naam en daarom het huis ook. Via Jeugdzorg mag hij zijn dochters 1 keer in de 2 weken paar uurtjes zien. Zijn hele wereld en toekomst zijn ingestort. Het werd een vechtscheiding waarin de advocaatkosten zijn opgelopen tot meer dan een ton. De bank trok zijn bedrijfskrediet in. Zijn eigen zaak is verpand, hij kan niet meer werken en de totale schulden zijn opgelopen tot twee ton. Hij mag in een flat van zijn zus zolang slapen, maar mag zich daar niet inschrijven. Hij kan niets. Hij moet voor zijn zaak faillisement aanvragen maar dat lukt niet zolang hij zelf niet officieel ingeschreven staat bij gemeente Breda. Zo doolt hij rond in een vicieuze cirkel emotioneel helemaal kapot. Hij wil een dak boven zijn hoofd om zijn kinderen vaker te kunnen zien. Hij wil werken. “Je wordt gek gemaakt! Ik vind het zo onrechtvaardig”. De mensen aan tafel leven met hem mee en herkennen zijn situatie. Tegelijk is het heel krom. Alleen maar om een adres te kunnen krijgen zou hij bij de SMO in de Doorstroomvoorziening moeten gaan slapen. Zo houdt hij een dure plek in de opvang bezet, terwijl zijn probleem op dit moment niet onderdak, is maar een adres. Waarom kunnen ze bij Centraal Onthaal niet gewoon hem inschrijven zodat hij zijn zaakjes kan regelen?

S. vertelt zijn verhaal: Hij komt uit Marokko. Na 7 jaar is zijn relatie hier in Breda stuk gelopen. Samen hebben ze een zoontje van 6. Hij heeft veel vrienden en kan overal slapen. Hij houdt contact met zijn zoontje. Haalt hem op van school, past op en doet wat hij kan als vader. Hij heeft een Marokkaans paspoort, een europese verblijfsvergunning. Hij kan geen beroep doen op de voorzieningen van de gemeente, zoals inschrijving of opvang bij SMO. Zijn enige manier om eruit te komen is werk zoeken. Een inkomen. Zodat hij dan woonruimte kan huren. S. is kapper. Ook nu herkennen de leden van de Straatraad het verhaal. Er lopen hier meer mensen rond, uit Polen, Engeland, Portugal die nergens recht op hebben. Ook al is er door de VN een bed-bad-brood-regeling uitgeroepen. De staatsecretaris en de vereniging van Nederlandse gemeente zijn vastgelopen hierop. Er is een groot meningsverschil over de voorwaarde waaronder je opvangt. In Den Haag wil men alleen opvang met de verplichting van terugkeer. Dit werkt niet volgens anderen. En intussen kunnen mensen zoals S. nergens terecht. De bed-bad-brood-opvang die er wel is zitten vol en nemen alleen mensen uit de betreffende gemeente op. Financiering dreigt door de overheid nu stop gezet te worden. Er wordt zelfs met boetes gedreigd als je de opvang wel open laat.

20 december is er met een afvaardiging van ATD Vierde Wereld met leden van de Europese Sociaal Economische Commissie in Brussel een bijeenkomst. Jan gaat namens de Straatraad en Annahuis hierna toe. Hij vraagt feedback op de werktekst die ze willen bespreken. Door de twee verhalen van J en S hebben we scherp voor ogen wat er met mensen gebeurt die geen bestaansrecht hebben omdat ze geen documenten en/of inschrijving hebben. Zo kunnen we het document nog verder aanscherpen. In ieder geval met de stand van zaken rondom de bed-bad-broodregeling die er onvoldoende is en dreigt helemaal verloren te gaan. Verder vullen we aan: Als je langdurig in onzekerheid leeft, en in de vicieuze cirkel rondloopt die niet zelf te doorbreken is dan gaat dat ten koste van je lichamelijke en geestelijke gezondheid, je relatie met je kinderen verslechterd, je schulden worden steeds groter, je pensioenopbouw stopt en je kunt nergens op reageren omdat je geen adres hebt. Hoe langer het duurt hoe moeilijker het is daarna om er weer bovenop te komen. Al die tijd moeten mensen zonder inkomen leven. Ook mensen die hier rechtmatig mogen blijven. Procedures, regels, wetten worden onnodig ingewikkeld gemaakt en mensen worden er slachtoffer van omdat er geen overheid met macht is die de impasse kan doorbreken.

Het goede nieuws vandaag:
Masja heeft na 2 jaar eindelijk een eigen woning via Housing First vanaf 3 januari! En het ziet er perfect uit. Ze kan er zo in!

Alle woensdagochtenden is er Straatraad in het Annahuis. Heb je een vraag of wil je gewoon komen luisteren? Wil je aansluiten bij onze werkgroep “Ervaring met verslaving” om voorlichting en presentaties te geven op o.a. scholen? Dat kan allemaal. Je bent van harte welkom op woensdag van half 10 tot half 11, soms gaan we langer door.

delen:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • email
  • Print

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.