portretten van mensen, verhalen/gedichten, kunst en meer… STRAATRAAD, 21 december 2016: “Als ik een broodje heb en jij beleg, dan hebben we samen ieder een half broodje met beleg.” | Straatkrant Breda

STRAATRAAD, 21 december 2016: “Als ik een broodje heb en jij beleg, dan hebben we samen ieder een half broodje met beleg.”

2 januari 2017
door Annahuis

Ook nu weer schuift een student aan die geïnteresseerd is in het reilen en zeilen van de STRAATRAAD. Ze heet Tess en studeert journalistiek. Sylvia begroet iedereen. Henk laat weten dat de STRAATRAAD op 5 januari 2017 vijf jaar bestaat, dus tijd om feestelijk terug te blikken en vooruit te kijken! Vrijdag 23 december geven  4 leden van de STRAATRAAD een presentatie voor 140 leerlingen van het Onze Lieve Vrouwelyceum. Ze krijgen elk 10 minuten spreektijd en gaan daarna de klassen in om vragen van de leerlingen te beantwoorden.

Proefpresentatie: De STRAATRAAD luistert naar het verhaal van Delano om het goed in zich op te nemen en om te checken of Delano zijn verhaal binnen de 10 minuten kan houden… Hij is een geboren verteller, iedereen hangt aan zijn lippen. Delano vertelt het verhaal van zijn leven tot nu toe, hoe hij vanuit een goede baan met een gezin en een huis, verslaafd is geraakt en alles is verloren. Hoe hij vanonder een kartonnen doos op Rotterdam CS weer de weg terug heeft gevonden naar waar hij nu is: clean, onder dak, een nieuwe relatie, gesterkt door het netwerk van het Annahuis. Op die 10 minuten spreektijd moet nog geoefend worden… Dan is de beurt aan Marcel. Hij heeft zijn eigen specialiteit: Hoe overleef ik met voedsel uit afvalcontainers? Gedetailleerd en met kennis van zaken neemt hij ons mee op een rondgang door het voedsel dat door mensen wordt weggegooid en dat, in vele gevallen, nog prima eetbaar is. De STRAATRAAD applaudisseert!

ATD: Jan vertelt, als afgevaardigde van ATD de 4de Wereld, over zijn ontmoeting in Brussel met 3 Europarlementariërs. Het “spookburgerschap” kwam aan de orde. Jan: “We worden steeds meer serieus genomen. Er worden werkgroepen gevormd met ervaringsdeskundigen, waaronder ook juristen en politici. We zijn wel een kleine splinter maar toch onderdeel van een grote boom. De Europarlementariërs geven het advies om bij gemeenten die de rechten van de burger niet respecteren, een aanklacht in te dienen. Het onderste moet uit de kan worden gehaald om het ontmoedigingsbeleid van gemeenten te bestrijden.”

Project zwerfjongeren: Rick en Sylvia vertellen over hun werkbezoek aan Rwanda voor het project ‘In groepen werken aan zelfrespect en veerkracht’, oftewel het project rondom zwerfjongeren. In Rwanda maken meer dan honderdduizend mensen (vooral vrouwen en jongeren) deel uit van een zelfhulpgroep. Bij de start van een groep zijn de deelnemers straatarm en hebben ze amper een sociaal netwerk of (sociale, economische, levens-)vaardigheden. Via de zelfhulpgroep ontwikkelen ze zich, ondersteunen ze elkaar en volgen ze training. Ze sparen samen zodat ze elkaar ook leningen kunnen geven als iemand een idee heeft om bv. een bedrijfje te starten. Rick en Sylvia hebben training gekregen in de methodiek van de zelfhulpgroep en enkele groepen bezocht. Dit was erg indrukwekkend: de deelnemers waren vrijwel allemaal opgeklommen uit de armoede, hadden zich enorm ontwikkeld, werden nu gerespecteerd door hun familie en gemeenschap, hadden een stem en een visie ontwikkeld en vormden een heel sterk steunend netwerk voor elkaar. De grote uitdaging is nu om te kijken hoe we deze methodiek in Nederland kunnen gebruiken, in eerste instantie voor zwerfjongeren. Rick is erg onder de indruk van het bezoek aan Rwanda, maar twijfelt of het samen sparen hier in Nederland ook zou werken. “Als je op straat staat en nog €1,25 over hebt voor een broodje met beleg, dan geef je daarvan echt geen €0,25 aan een groep weg.” Delano: “De Westerse cultuur hier is dat je het allemaal zelf doet. We zijn het niet gewend het samen te doen. Maar als ik geld heb voor een broodje, en jij voor het beleg, dan hebben we samen ieder een half broodje met beleg.” Juan: “Je kan het niet alleen, we moeten het met z’n allen doen.” Delano merkt op dat de methodiek in het verlengde ligt van de huidige nadruk op participatie. “Er is geen betere tijd om zoiets in te zetten.” Susanne kent een voorbeeld uit de Sri Lankaanse gemeenschap van samen sparen. “Het is mooi maar ook lastig. Soms moet je lang wachten tot jij aan de beurt bent om een lening te krijgen.” We zijn het met elkaar eens dat vertrouwen in de zelfhulpgroep heel belangrijk gaat zijn.

Op 28 december is de laatste STRAATRAAD van 2016. Wil je graag komen luistern? Je bent van harte welkom in het Annahuis , woensdag van half 10 tot half 12!

De Straatraad wordt mede mogelijk gemaakt door:

delen:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • email
  • Print

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.