en schrijf je eigen artikel in de Bredase Straatkrant Straatraad, 14 juni 2017: Hoe herdenken we de mensen die we bij het Annahuis verloren zijn? | Straatkrant Breda

Straatraad, 14 juni 2017: Hoe herdenken we de mensen die we bij het Annahuis verloren zijn?

20 juni 2017
door Annahuis

Woensdagochtend, Straatraad in het Annahuis. Marcel biedt aan om voor te zitten.

Herdenking: Jan wil graag een dag creëren waarop we jaarlijks alle mensen die we bij het Annahuis verloren zijn herdenken. Céleste vraagt: “Mensen die gesneuveld zijn in de strijd?” Marcel: “In onze strijd tegen de armoede.” We spreken hierover verder: wat is ons doel? Willen we intern als gemeenschap oud-bezoekers herdenken? Of willen we naar buiten toe een statement maken en aandacht vragen voor onrecht en armoede waardoor mensen (indirect) overleden zijn? Hier denken we nog over na. Als we dit weten, dan kunnen we een geschikte dag uitkiezen: de dag van de armoede, de dag van de zwerver, de datum van de oprichting van het Annahuis of Allerzielen?

Straattours: Er zijn op dit moment maar weinig gidsen actief die redelijk recent dakloos zijn geweest. Waar vinden we nieuwe gidsen? Ronald vertelt dat hij ervaring heeft met het geven van voorlichting op scholen over homoseksualiteit. Hij vindt het leuk om anderen te kunnen helpen met zijn eigen ervaring. Nu is hij dakloos. Hij wil binnenkort een keer een tour meelopen. Kunnen we mensen uit de krakerswereld vragen? De mensen aan tafel denken dat krakers vaker leven zoals zij leven vanuit een ideologie. “Levensverbeteraars” zegt Ronald, “zij kiezen er vaak zelf voor”. Céleste: “Dat zeggen veel mensen ook over daklozen.”

Zelfsturende groepen: Op verschillende plekken in Nederland zijn mensen bezig met zelfsturende groepen, waarin groepjes mensen met elkaar samenkomen, sparen, elkaar steunen en vaak iets ondernemen om een beetje geld te verdienen. Het Annahuis gaat hier ook mee starten met zwerfjongeren, samen met andere organisaties in Breda. Het zou mooi fijn als alle plekken en groepen samen een beweging kunnen vormen met dezelfde naam. In Schotland noemen ze zich WEvolution. Heeft de Straatraad een idee voor een Nederlandse naam? Marcel komt met ‘de rode draad’. “Groepsleden helpen jou om de rode draad in je leven terug te vinden. In de groep heb je lotgenoten waar je steun aan hebt. Gedeelde smart is halve smart.” De rode draad kan ook slaan op wat je deelt met elkaar, de vergelijkbare situatie waar je in kan zitten. We geven deze suggestie door aan de werkgroep.

Bekendheid Annahuis: Ronald vraagt zich af of er door Centraal Onthaal voldoende naar het Annahuis wordt verwezen. De ervaring aan tafel is dat dit per persoon verschilt. Mario: “Het Annahuis is een laatste redmiddel waar je komt als de situatie hopeloos is.” Ronald: “Het is een laatste redmiddel maar zoveel meer dan dat. Het is zo fijn dat je hier elke ochtend binnen kunt lopen voor een praatje.”

ATD: Jan heeft met anti-armoedebeweging ATD een ontmoeting gehad met het College voor de rechten van de mens. “Ze willen met ons verder praten. Aan de foto’s van Mike Harris konden ze zien hoe diep mensen in armoede zitten. Er zijn ook mensen die geen caravan hebben, die helemaal niks hebben. Ik zei tegen de mensen van het College: jullie bestaan niet. Dat is destijds tegen mij gezegd. Op dat moment werden al mijn rechten weggevaagd. Dat was heel heftig.”

Céleste deelt haar verhaal over haar zus met ons. Haar zus is al lang dakloos. Laatst heeft ze voor het eerst in lange tijd weer even contact met haar gehad. Ze wil graag met de rest delen wat er gebeurd is en hoe zij dit beleeft. “Jullie kijken niet meer op van verhalen over alle bizarre dingen die je meemaakt als je op straat leeft.”

Positieve punten: Ronald: “Dat ik ontzettend blij ben met jullie allemaal. Dat houdt me op de been.”
We hebben een lieve kaart van Naomi ontvangen. Het gaat goed met haar en zoon Elijah.
Stichting de Herberg, bekend van de Soepbus, bevindt zich voortaan op vrijdag in de inloopruimte van het Annahuis. Ze zijn open van 11:00 tot 13:30 uur.

Volgende week woensdag is er weer Straatraad in het Annahuis. We beginnen om kwart voor tien. Je bent van harte welkom!


 

delen:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • email
  • Print

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.