tweet tweet..... Straatraad, 21 juni 2017: Verhalen van spookburgers gezocht! | Straatkrant Breda

Straatraad, 21 juni 2017: Verhalen van spookburgers gezocht!

21 juni 2017
door Annahuis

Woensdagochtend, Straatraad in het Annahuis. Jan zit de vergadering voor. Susanne vertelt dat het niet goed gaat met Arie. Hij is heel lang bezoeker geweest van het Annahuis en heeft ook heel lang op straat geleefd. Veel mensen kennen hem als dichter onder de naam ‘grijze dakduif’. Hij is tegenwoordig voorzitter en oprichter van stichting Meer met Minder. Arie is al een tijd ziek en zijn toestand verslechtert.

Expositie FAAM: Vanuit de FAAM is een expositie georganiseerd in de stadsgalerij. Jan is hier geweest en vond het erg mooi. Het werk is gemaakt door cliënten van o.a. de SMO. “En de koffie en thee is gratis!”

GGD: Erik Gronert stelt zich voor. Hij is deze week bij de GGD begonnen als verpleegkundig specialist GGz en wordt een dagje door Hans en Manuela op sleeptouw genomen. Zijn taken moeten nog met o.a. Sanne en Tessa afgestemd worden maar we zullen Erik waarschijnlijk nog regelmatig zien.

Spookburgers: Jan en Sylvia zitten in een werkgroep rondom spookburgers, met anti-armoedebeweging ATD. Ze willen situaties van mensen die spookburger zijn (geweest) op papier zetten. Hiermee kunnen we hopelijk, op de langere termijn, iets doen tegen het spookburgerschap, waarbij je je in Nederland bevindt maar je niet ingeschreven staat. Peter heeft dit meegemaakt: “Ik sliep in een garage en dat is officieel geen adres hè. Ik had geen uitkering, helemaal niets.” Marcel is er gelukkig altijd aan ontkomen, al heeft zijn adres wel vaak in onderzoek gestaan. “En dan kom je wel in een situatie waarin je zorgverzekering jou opeens wil uitschrijven!” Laci is 45 jaar geleden een half jaar spookburger geweest. “Ik heb met een boodschappentas met heel m’n hebben en houden bij de sociale dienst gestaan om hulp te krijgen.” Hans: “Tegenwoordig kun je de sociale dienst niet eens meer vinden!”

Werkgroep ervaring met verslaving: Een paar maanden geleden zijn enkele bezoekers die een verslavingsachtergrond hebben samen gestart met de werkgroep ervaring met verslaving. Zij komen hiervoor elke week samen en willen op scholen voorlichting geven rondom verslaving. De leden van de Straatraad kennen hen nog niet goed, en andersom geldt hetzelfde. We besluiten volgende week in te richten voor kennismaking tussen de twee groepen. Als de straatgidsen ook aanwezig zijn, dan kunnen we met elkaar brainstormen over mogelijkheden om met de twee groepen gezamenlijk met anderen in gesprek te gaan.

Positieve punten: Marcel vertelt dat de gemeente gedoogt dat het Mondiaal Centrum Breda ongedocumenteerden opvangt. Hiervoor is geen vergunning nodig.
Jan heeft ontdekt dat er een goedkope maaltijdenservice bestaat: maaltijdenexpres Brabant. Mensen met een Bredapas kunnen hier voor €2,80 per maaltijd eten thuis laten bezorgen.

Volgende week woensdag is er weer Straatraad in het Annahuis. We beginnen om kwart voor tien. Je bent van harte welkom!


 

delen:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Google Bookmarks
  • email
  • Print

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.